Rijbewijs eisen

Mag je een aanhangwagen trekken met een gewoon B rijbewijs?

In de praktijk blijkt nogal eens, dat bestuurders van een combinatie van een personenauto met aanhangwagen niet over het juiste rijbewijs beschikken. Wie bijvoorbeeld met een hele zware aanhangwagen, een paardentrailer, een caravan of een boottrailer wil gaan rijden, moet het rijbewijs BE hebben. Op deze pagina staan alle bevoegdheden beschreven. Naast deze bevoegdheden van de rijbewijzen B en BE zijn enkele voorbeelden opgenomen van combinaties van motorvoertuigen en aanhangwagens met verschillende gewichten. Aan de hand van deze voorbeelden is eenvoudig te controleren welk rijbewijs vereist is voor de verschillende combinaties.

Rijbewijs B

Rijbewijs B geeft de bevoegdheid tot het besturen van een personenauto met een aanhangwagen die, inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan 750 kilo. In bepaalde gevallen is met alleen het rijbewijs B een zwaardere aanhangwagen toegestaan dan 750 kg. Dat kan alleen op twee voorwaarden:

De aanhangwagen mag, inclusief laadvermogen, niet meer wegen dan de ledige massa van het motorvoertuig dat de aanhangwagen trekt.
de toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer bedragen dan 3500 kilo.

Rijbewijs BE

Met rijbewijs BE bent U niet beperkt in het gewicht van de aanhangwagen die U mag trekken. Let wel op de technische mogelijkheden van het trekkend motorvoertuig (maximale trekhaaklast). Deze maximale trekhaaklast staat vermeld op het kentekenbewijs. Bij de wat oudere motorvoertuigen is aan het kentekenbewijs een aanvullingsblad toegevoegd met daarop de gegevens van de maximale trekhaaklast. Ook het gewicht van de totale combinatie is niet van belang. Deze mag meer dan 3500 kg bedragen. Alleen voor het trekkende voertuig geldt, dat de toegestane maximum massa niet meer dan 3500 kg mag bedragen.

rijbewijzen tot en met 31 mei 1996

In de rijbewijzen, die tot en met 31 mei 1996 zijn afgegeven, staan nog de begrippen ledig gewicht en ledig gewicht + laadvermogen. Sinds 1 juni 1996 heten deze begrippen ledige massa en toegestane maximum massa.

Ledige massa trekkend voertuig: 700 kg Toegestane maximum massa aanhangwagen: 730 kg
Vereist: Rijbewijs B Reden: toegestane maximum massa van de aanhangwagen is minder dan 750 kg.
Ledige massa trekkend voertuig: 750 kg Toegestane maximum massa aanhangwagen: 950 kg
Vereist: Rijbewijs BE Reden: toegestane maximum massa van de aanhangwagen is meer dan 750 kg en is tevens meer dan de ledige massa van het trekkende motorvoertuig.
Ledige massa trekkend voertuig: 2800 kg Toegestane maximum massa aanhangwagen: 850 kg
Vereist: Rijbewijs BE Reden: toegestane maximum massa van de aanhangwagen is meer dan 750 kg en die van de totale combinatie bedraagt meer dan 3500 kg.

Ledige massa trekkend voertuig: 2800 kg Toegestane maximum massa aanhangwagen: 740 kg
Vereist: Rijbewijs B Reden: toegestane maximum massa van de aanhangwagen is minder dan 750 kg.
Ledige massa trekkend voertuig: 1600 kg Toegestane maximum massa aanhangwagen: 2000 kg
Vereist: Rijbewijs BE Reden: toegestane maximum massa van de aanhangwagen is meer dan de ledige massa van het trekkende motorvoertuig en de toegestane maximum massa van de totale combinatie bedraagt meer dan 3500 kg.
Ledige massa trekkend voertuig: 1450 kg Toegestane maximum massa aanhangwagen: 1430 kg
Vereist: Rijbewijs B Reden: toegestane maximum massa van de aanhangwagen is minder dan de ledige massa van het trekkende motorvoertuig en de toegestane maximum massa van de totale combinatie bedraagt minder dan 3500 dan kg.

Contact

0348-501429

Showroom

De Groendijck 49
3466 NJ Waarder

Email

info@verkaikwaarder.nl

Openingstijden

maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.30 uur
zaterdag 09.00 – 13.00 uur
Tijdens openingstijden: 0348-501429
’s avonds op afspraak

Stuur een bericht